Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Bebek Gelişimi

Gönderen yonetici 03/03/2018 1 Yorumlar

Anne adayları bebeklerinin varlığını hissettikleri ilk andan itibaren onun her anını bilmek, geçirdikleri her evre hakkında haberdar olmak isterler. Bunun için ilk andan itibaren hafta hafta hamilelik gelişmeleri, doğumdan sonra yaşanacak değişimler, ay ay bebek gelişimi, boy ve kilo tablosu hakkındaki kaynaklar annelere rehber olur.Bebekler ilk bir yıl içinde çok hızlı büyürler. Bu aylar gelişim açısından da oldukça önemlidir. İlk yıldaki  rutin bebek kontrolleri işlerin yolunda gidip gitmediğini anlamak ve anne babaların kafalarındaki sorulara cevap vermek açısından önemli ve gereklidir. 

Bebeğinizin ilk 3 aylık gelişimini gelin yakından takip edelim…

Genel olarak zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin doğum ağırlığı 2800 -3500 gram arasındadır. Bebeğin  ilk 3 ayda günlük ağırlığı ortalama 20-30 gram, aylık da  750-1000 gram değişir. 3-6 ay arasında günlük 20-25 gram, aylık olarak ise 500-700 gram arasında kilo alır.

Bebeğin 1. Ayı

Yeni doğan bebeğiniz günde 15-18 saat uyur.
Yeni doğmuş bebeklerin vücutlarındaki şişlik ve leke olabilme ihtimali vardır..
Yeni doğmuş bir bebeğin görüş açısı yaklaşık olarak 15-30 cm aralığındadır, bunun dışında,
bebeğin işitme duyusu gayet iyidir.
Yeni doğan bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür. Yeni doğan bebeğiniz,  2-3 saatte bir beslenmek isteyebilir. Bebeğinizin 1. Ayı dinleme ve ilgi ayıdır.Bebeklerin ilk günlerde kısa aralıklarla gözlerini açtıkları görülse de, genelde göz kapakları kapalı olabilir. Zamanla, gözlerini daha uzun süreler açık tutmaya başlayacaktır.

Bebeğin 2. Ayı

Bebeğinizin hareketleri daha istemli hale gelir ve sizi tanımaya başlar.
Bilinçli olarak gülücük atmaya başlar.
Bebeğiniz artık gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya, geceleri daha uzun süre uyumaya başlar. Yaklaşık geceleri 6 -7 saat kadar uyuyabilir. Gece beslenmelerinde onu rahatsız etmeyin  ve konuşmayın ki uyanık kalmasın.
Gözleri ile hareket halindeki bir cismi takip edebilir. 2 aylık bebek bu dönemde yalnızca nesneleri takip etmez, onları tanımaya da başlar.2 aylık bebek hızlı bir şekilde büyümeye başlar. Buna bağlı olarak beslenme talebinde bir artış olacak ve beslenmesi düzene oturacaktır. Kilo alımı normal ise her istediğinde besleyebilirsiniz ancak ek gıdaya geçmeyin. Anne sütü bu dönemde gerekli olan tek gıdadır. Ek gıda ise daha organları buna hazır olmayan bebeğiniz için zararlı olacaktır.

Bebeğin 3. Ayı


3. ayda, bebeğinizin heyecanlanmasını, neşesini, agulamalarını ve iletişim kabiliyetindeki hızlı gelişmeleri  görebilirsiniz..
Bu ayda uzun uzun ellerini incelemesi ve kendi kendine agulamak ve sesler çıkarmak gibi özelliklerini fark edeceksiniz. Kendini ve çevresini daha iyi tanımak istediğinden dolayıdır. Etrafında  gördüğü her şeyi gözleriyle  inceledikten sonra ağzına götürerek tanımaya çalışır ve dünya ile kurduğu ilişkiyi bu şekilde  güçlendirmek ister.
3. ayın sonuna kadar ara ara uyansa bile geceleri 10 saate kadar uyuyabilir. Sabahları 6’da belki daha bile erken uyanabilir ve gün içinde 2-3 kez kısa da olsa uyur.
Ailesini ve yakınlarını ayırt etmeye başlar. Öncelikle annesini tanır, daha sonra sık gördüğü diğer kişileri tanımaya başlar. Kolay güler ve ağlaması azalır. Canlı renklerdeki oyuncaklara karşı ilgisi fazla olur. Yalnız kalmak istemez.

1 Yorumlar

Mehmet:
05/11/2019, 08:24:39 PM
Yanıtla

Yeni doğmuş bebeklerin aşama aşama gelişimlerini gösteren çok güzel bir sayfa buldum. herkes ziyaret etmesini tavsiye ediyorum.

Bir Yorum Yaz