Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Anne Ve Bebek Bağı

Gönderen yonetici 03/03/2018 0 Yorumlar

 

 

Anne ve bebek arasındaki bağ , mucizevidir. Annelik içgüdüsü doğuştan gelen bir duygudur.  İnsanoğlu için bu içgüdü maksimum seviyededir.

Bebek ile anne arasındaki bağ, doğumdan önce, bebek henüz annesinin karnında iken başlar. Annenin, annelik içgüdüleri ile bebeğine ilk andan itibaren bağlanmasının yanında, bebek de aynı şekilde, doğumdan sonra ilk gördüğü insan olan annesine karşı güçlü bir bağ hisseder. Bu bağ anne ve çocuk arasında ölünceye dek devam eder.

Anne, bu bağ ile birlikte  bebeğini koruyarak ve ona şefkat göstererek hayatını , enerjisini onun içinortaya koyar, mümkün olan tüm zamanını ve gücünü bebeği için harcar. Bebek ise, sürekli olarak annesinin yanında olmak istemesi ile bu bağın varlığı hissettirir.

Bebek ile anne arasındaki bu kuvvetli bağ, annenin bebeğinin ilk hareket edişlerini hissettiği hamilelik sürecinde başlar. Hamile kadınlar, sürekli olarak karınlarındaki bebeği kontrol ederek, onun büyüdüğünü hissederek ve onun hakkında hayaller kurarak vakit geçirirler. Bu süreçte başlayan soyut bağbebeğin doğumu ile iyice kuvvetlenerek neredeyse somut bir hal alır. Bu bağ bebeğinizde hastalıkların önlenmesinde, bağışıklığının hızlanmasında ve IQ seviyesinin artmasında bebeğinize yardımcı oluyor. Anne ve bebek arasındaki bağ yalnızca kalplerimize değil, beynimize, hormonlarımıza, sinirlerimize ve hatta vücudumuzun her noktasına kaydoluyor.

Doğum şeklinin aranızdaki bağa etkisi

Nasıl doğum yaptığınız, bebeğinizle aranızda oluşacak bağın nasıl olacağını da etkiler.
Doğumdan sonra, annenin bedensel ve duygusal sağlığının nasıl olduğu, yeni doğan bebeği ile nasıl ilişki kuracağını da belirler. Uzun süren, beklenmeyen durumların yaşandığı kısacası zorlu geçen bir doğum sürecinin ardından, annenin yaşadığı yorgunluk ve yaşadığı bedensel sorunlar, anne-bebek arasında bir bağ oluşturulmasını da zorlaştırır. Doğum sonrasında annenin bedensel ve zihinsel açıdan kendini sağlıklı hissetmesi, ilgisini ve sevgisini bebeğine daha kolay yöneltmesini sağlar. Doğumun ve doğum sonrasında yaşanan sıkıntıların azalmasını sağlayan en önemli faktör, annenin yanında, onu destekleyen birinin var olmasıdır. Bu destek bizim toplumumuzda genellikle annelerdir. Ama bu görevi, bir arkadaş, profesyonel bir bakıcı ve annenin eşi de rahatlıkla yerine getirebilir.

Anne-bebek arasında bir bağ oluşmasını sağlayan ve var olan bağı geliştiren özellikler…
Doğumun hemen sonrasında anneyi ve bebeği bir araya getirmenin önemi, çoğu hastanede iyi bilinir ve örneğin normal doğum olduğunda, bebek anne rahminden çıkar çıkmaz, daha göbek kordonu kesilmeden, annesinin kucağına verilir. Bebeğinizle bir arada olmanız, onun verdiği sinyalleri ve ipuçlarını algılamayı daha kolay öğrenmenizi de sağlar.

Günlük bakımın bağlanmaya olan etkisi

Günlük bakım sırasında, bağlanma doğal olarak gerçekleşmektedir. Bebeğin ağladığı ve huzursuz olduğu durumlarda, annenin verdiği tepkiler, hem bebek hem de anne için çok önemlidir, annenin bebeği ile konuşması, yakın durması, kalp atışlarınızı hissettirmesi, göz kontağı kurması, bebeğin keyifli olduğu zamanlarda annenin ona gülümsemesi ve keyfine eşlik etmesi, aralarındaki bağın kuvvetlenmesini sağlayan birincil etkenlerdir.

Son olarak …

Bebeğiniz ile aranızdaki bağı güçlendirmek için ona sevgi ve şefkatle yaklaşmanız ve bunu sürekli hale getirmeniz, sağlıklı bir bağ kurmanıza yetecektir. 

Bir Yorum Yaz