Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Hamilelikte Beslenme

Gönderen yonetici 03/03/2018 1 Yorumlar

HAMİLELİKTE NASIL BESLENMELİYİM ?

Beslenmemiz bebeğimizin sağlığında ve gelişimdeki en büyük etkendir. Bu nedenle  “ Neyi , neden yiyoruz ? “ çok iyi bilmemiz gerekir. İki can taşıyorsak beslenme hakkında her şeyi öğrenme vaktimiz gelmiştir. Artık ezbere bilgileri bir kenara bırakıp bebeğimiz için neyin daha faydalı olduğuna dikkat etmeliyiz.

Hamileler  yediklerinde nelere dikkat etmeli ?

Öncelikle hamileler yediklerinde hangi kriterleri aramalı onları sunalım size.

Yedikleriniz hem sizin hem de bebeğinizin bedensel gelişimini destekleyecek yeterli enerjiyi (kalori) sağlayacak nitelikte olmalıdır.

Kendi beden sağlığınızı korumalı ve bebeğinizin beden oluşumu için ihtiyaç duyulan tüm maddeleri ( Mineraller , yağlar , proteinler , vitaminler )içermelidir.

Bebeğin için hem gelişimsel hem bedensel olarak olumsuz etkiler yaratabilecek yiyecek ve diğer maddelerden uzak olmalı.

Hamilelikte sıklıkla yaşanılan, kabızlık problemini önlemek için posa içeren besin tüketimine, yeterli su içmeye ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde egzersiz yapmaya dikkat edilmelidir. Yeterli sıvı tüketimine dikkat edilmeli, hamilelikte oluşabilecek olan ödemi azaltmak için mutlaka yeterli su tüketilmelidir.

Hamileler neler yemeli ?
Protein içeren gıdalar tüketilmelidir.  Baklagiller , hayvansal ürünler , et , kabuklu yemişler vb. gibi… Bazı bakliyatlar ( fasulye ve mercimek ) aynı zamanda iyi birer demir kaynağıdır.

Bol miktarda meyve ve sebzeler ( taze , kurutulmuş , 1 bardak meyve suyu halinde ) tüketilmelidir.

Süt , peynir , yoğurt gibi süt ürünleri çok iyi birer kalsiyum kaynağıdır . Hamilelikte fazlaca tüketilmelidir.

Brokoli , havuç , lahana , patates , kivi , greyfurt , ananas gibi yiyecekleri günlük öğünlerinize dahil etmelisiniz. Çeşitlilik arttıkça vitamin değeri artacaktır.

Karbonhidratların besin deposu olarak zenginliğinden yararlanmalıyız. Örneğin ; tam buğday , yulaf , çavdar , bulgur gibi karbonhidratları da tüketmeye özen göstermeliyiz.

Haftada en az iki kez balık yemek hedeflenmeli ve bunun dışında yağsız et ve tavuk gibi yiyecekleri de haftalık yiyecek listenize eklemelisiniz.

Hamilelikte demir eksikliği 
Hamile kadınlarda demir eksikliği söz konusu olabilir. Bu yüzden bol miktarda demir açısından zengin yiyeceklerseçmeye dikkat etmeniz gerekir. Demir açısından zengin bir yemek yerken aynı zamanda, C vitamini içeren yiyecekler veya bir bardak meyve suyu gibi içecekler de almaya çalışın. Bunlar vücudunuzun demiri özümlemesine yardımcı olur.
 
HAMİLELİKTE VİTAMİN KULLANIMI

Hamilelikte vitamin alımı neden önemli?

Her sağlıklı insanın belirli vitamin ve mineralleri yeterli ölçüde alacak şekilde besleniyor olması gerekir. Hamilelik döneminde yeterli vitamin alınıp alınmadığı konusu daha da önemli hale gelir, çünkü artık sizinle birlikte içinizde büyüyen bebeğin de gelişimini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için vitaminlere ihtiyacı vardır.

 

Yediklerimizde nelere dikkat etmeliyiz ?
Yeterli ve dengeli beslenme bebeğin anne karnında gelişiminin yanında, bebeklikten yetişkinliğe kadar gelişimini de etkilemekte. Annenin 40 haftalık hamilelik serüveninde beslenmesinin bebek için oldukça önemli.

Uzak durulması gereken yiyecekler
Çiğ yumurta ve çiğ yumurta içerebilecek besinler (mayonez gibi) asla tüketilmemelidir.

Süt ve ürünleri tüketirken pastörize olmalarına özen gösterilmelidir.

Pişirilmemiş veya az pişirilmiş hazır yemekler. Yalnızca iyice pişmiş et yemeye dikkat edin.

Sosis ve kıyma yerken buna özellikle dikkat edin.

Çok fazla A vitamini almamaya dikkat edin. Ayrıca yapay tatlandırıcı içeren içeceklerden de uzak durulmalıdır. Yapay tatlandırıcılar doğrudan bebeğe geçebilir.

Alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Tüm bunların yanı sıra fazla miktarda şeker tüketimi de anne-bebek insülin dengesini etkilediğinden dolayı tavsiye edilmemektedir.

Hamilelikte kafein tüketimi

Gebelikte aşırı kafeinin sakıncalı olabileceği konusunda bazı çalışmalar vardır. Bazı kadın doğum uzmanları düşük olasılığını artırdığı için anne adaylarına kafein içeren içeceklerden olabildiğince uzak durmalarını öneriyor.

Hamilelikte en çok merak edilen konulardan biri de  kahve ya da çay keyfimizi bu dönemde devam ettirip ettiremeyeceğimizdir. Kararında tüketildiğinde bilimsel olarak bir zararının olmadığını öne süren çalışmalar da vardır. Fakat asıl sormamız gereken soru , zararının hangi miktardan sonra başladığıdır. Her içecek yada yiyecekteki kafein oranı farklılık gösterir. Burada bahsedilen aşırı dozdan kasıt genellikle günde 200 mg'dan fazla kafein olmakla beraber gebelerin kafeinli içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalarında fayda vardır.

1 Yorumlar

hüseyin:
05/11/2019, 08:29:29 PM
Yanıtla

Hamilelikte bebeklerin doğru beslenmesi çok önemli olduğundan ek gıdaların ne zaman alınması gerektiğini anlatan bir yazı buldum. Ben çok beğendim sizlere tavsiye ediyorum.

Bir Yorum Yaz