Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.

Bebek Sağlığı

Gönderen yonetici 03/03/2018 0 Yorumlar

Anne Sütü ve Önemi

Anne Sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki belki de en büyük mucizedir. Bebeğinize yaşamındaki en iyi başlangıcı sağlamaktadır. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir. Bebeğinizi doğumdan itibaren 6 aylık olana kadar tek başına anne sütü ile beslenmesi ve sonrasında ise ek besinlerle birlikte olmak şartıyla en az 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeye devam ettirilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir.

Proteinler, karbonhidratlar, mineraller, vitaminler, yağlar… Bebeğin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içeren anne sütü doğanın en güzel mucizesi.

Anne sütü birçok mikro organizmaya karşı öldürücü etkiye sahip. İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlıyor. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk 9 ay bebeği koruyor.

Anne sütünün etkileri

Obeziteyi önler.

Cilt enfeksiyonlarından korur.

Alerjik hastalıkları önler.

IQ seviyesinde önemli bir rolü vardır.

Büyüme faktörlerini etkiler.

Psikolojik destek sağlar.

Ağız temizliğinde etkilidir.

Bebeklerde Ateş

 Ateş, vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği bir savunma aracıdır ve aslında zarardan çok fayda sağlar. Makattan alınan vücut ısısı en çok 38 C olması gerekirken, ağızdan alınan 37.5 C, koltuk altı ve kasıktan alınan 37 C olmalıdır. Cam veya dijital dereceler 3 dakika tutularak ateş ölçülmelidir. Alından ölçüm yapan dijital dereceler ise anında sonuç vermektedir.

Nasıl kontrol altına alınır ?

Çocuk ateşli olduğunda yani vücut ısısı normalden birkaç derece fazla yükselmeye başladığında üşüme nöbetlerine girer, titremeye başlar. Bu da ister istemez çocuğunuzu sarıp sarmalamanıza neden olabilir. Halbuki çocuğunu aşırı giydirmeniz, battaniyeye sarmanız, üzerine bir battaniye daha örtmeniz kesinlikle yapılmaması gerekenlerdendir. 

Yapılması gerekenler nelerdir ?

Çocuğunuzu serin tutmak.Ateşi olan çocuğu serin tutmanız, ince giydirmeniz gerekir. Çünkü onu daha çok giydirmeniz daha çok ısıtmanız, ateşinin tehlikeli seviyelerde yükselmesine neden olur. Çocuklarda ateşlenme olduğunda ailelerin yaptığı en büyük hata, çocuk üşüyüp titrediği için daha çok giydirmek. Oda ısısının 20-21ºC olması yeterlidir. Eğer hava sıcaksa üzerinde sadece bebek bezi/ külot kalabilir.

Sıvı alımını artırmak.

Islak bez uygulamak.Çocuklarda ve bebeklerde ateş düşürme yöntemlerinin en eskilerinden biri de ıslak bez kullanmaktır.

Ilık bir duş yaptırmak.

Bebekler hassas bir yapıya sahiptirler. Onların beslenmelerine ve sağlıklarına dikkat etmemiz gerekir. 

Bir Yorum Yaz